Skip to main content

Healthy Spaghetti Recipe

Healthy Spaghetti Recipe Gluten free 
INGREDIENTS

Lentils

½ cup dry lentils (French green lentils or regular brown lentils), or 1 ½ cups cooked lentils 
(leftover or from a can, rinsed and drained)

1 bay leaf
1 large garlic clove, peeled but left whole
¼ teaspoon salt
2 cups vegetable broth or water
Everything else

2 cups marinara sauce
8 ounces whole-grain pasta (or 12 ounces, if you like your pasta less saucy than mine)
Optional garnishes: grated #Parmesan or vegan Parmesan and/or chopped fresh basil

INSTRUCTIONS

To cook the lentils, first pick through the lentils for debris (I once bit into a tiny rock) and then rinse them in a fine-mesh colander.

 In a small saucepan, combine the lentils, bay leaf, garlic, salt and broth.

Bring the mixture to a simmer over medium-high heat, then reduce heat to maintain a gentle simmer. 

Simmer until the lentils are cooked through and tender, which will take somewhere between 20 to 35 minutes, depending on the age and variety of the lentils. 

Drain the lentils, discard the bay leaf and garlic, and set the pot aside, uncovered.

Meanwhile, bring a large pot of salted water to boil. Cook the pasta until al dente, according to the package directions. Drain, then return the pasta to the pot and set it aside.

Stir the marinara into the lentils and warm them together over medium heat. Divide pasta into bowls, top with warm marinara and lentils, and garnish with Parmesan and/or chopped fresh basil, if you’d like.


 Serve warm. Leftovers will keep well, covered and refrigerated, for up to 4 days.

NOTES
MAKE IT GLUTEN FREE
Substitute your favorite gluten-free pasta.(use Quinoa Atta)

MAKE IT DAIRY FREE/VEGAN: Don’t add cheese, or choose a vegan alternative.

PARMESAN NOTE: Most Parmesans are not technically vegetarian (they contain animal rennet), but Whole Foods 365 and BelGioioso brands offer vegetarian Parmesan cheese.

Comments

Popular posts from this blog

Barwa Baigan ki sabji recipe

Barwa Bagan Sabji recipe in hindi भरवां बैगन बनाने की सामग्री :-  (Recipe Ingredients) फ्रेश बैगन 4 या 5 बेसन 2 चम्मच जीरा 1/2 चम्मच राई (सरसों के दाने) 1/2 चम्मच धनिया (पाउडर) 1 चम्मच सोंफ (पाउडर) 1 चम्मच हल्दी (पाउडर) 1/2 चम्मच मैथी दान (दरदरा) 1/2 चम्मच अमचूर (पाउडर) 1 चम्मच गरम मसाला (पाउडर) 1 चम्मच हींग 1 चुटकी सरसों का तेल 3 चम्मच नमक स्वादानुसार थोड़ा हरा धनिया (बारीक़ कटा हुआ) Category:  Main Dish Cuisine:  Indian भरवां बैगन बनाने की विधि:-  (Recipe Instructions) सबसे पहले भरवां बैगन का मसाला तैयार कर लें। इसके लिए ऊपर लिखे सभी मसालों को एक बाउल में ले कर मिक्स कर लें ओर इसमें थोड़ा हरा धनिया भी डाल लें। अब आप बैगन को धो कर ऊपर की हरी डंडी हटा दें। अब बैगन को प्लस के आकार में ऊपर से नीचे की तरफ काटें ,ध्यान रहे कि बैगन नीचे से जुड़ा रहे। अब हमे बैगन के कटे हुए भाग को खोल कर मसाला भरना है (मसाला सूखा ही भरना है) ताकी मसाला बैगन के कटे हुए भाग में अंदर तक पहुच जाये। इसी प्रक्रिया को दोहराते हुए सारे बैगन भरकर तैयार कर लें। और बचा हुआ मसाला भी बैगन के ऊपर छिडक दें। अब आप

Hotel style Paneer 65 Recipe in hindi

   Hotel style Paneer 65 Recipe in hindi पनीर 65 रेसिपी क्विज़ीन :इंडियन कितने लोगों के लिए :1 - 2 समय :15 से 30 मिनट मील टाइप :ब्रेकफास्‍ट आवश्यक सामग्री 200 ग्राम पनीर ढाई बड़ा चम्मच मैदा 3 बड़ा चम्मच कॉर्न फ्लोर एक बड़ा चम्मच चावल का आटा डेढ़ छोटा चम्मच कद्दूकस किया हुआ अदरक डेढ़ छोटा चम्मच लहसुन का पेस्ट आधा छोटा चम्मच चाट मसाला पाउडर एक चौथाई छोटा चम्मच गरम मसाला पाउडर आधा छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर एक छोटा चम्मच धनिया पाउडर एक चौथाई चम्मच लाल रंग (खाने वाला) 5 बड़ा चम्मच पानी तलने के लिए तेल एक मीडियम साइज प्याज, बारीक कटा हुआ 8-10 कड़ी पत्ता डेढ़ बड़ा चम्मच गाढ़ा दही स्वादानुसार विधि - पनीर को एक इंच के चौकोर टुकड़ों में काट लें. - फिर एक कटोरे में मैदा, कॉर्न फ्लोर, चावल का आटा, अदरक, लहसुन, चाट मसाला पाउडर, गरम मसाला पाउडर, आधा चम्मच लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, लाल रंग और एक तिहाई चम्मच नमक डालकर अच्छे से मिक्स कर लें. - अब इस मिश्रण में 5 बड़ा चम्मच पानी मिलाकर गाढ़ा पेस्ट बना लें. फिर इसमें पनीर के टुकड़ो

Paneer Lababdar Homemade Recipe

Paneer Lababdar Recipe  Ingredients: 250 gms Paneer (cottage cheese) 3 medium Tomatoes, finely chopped 10 Cashew Nuts, soaked in water for 15-20 minutes 1 Green Cardamom (elaichi) 1 small piece of Cinnamon Stick 2-3 Green Chilies, seeded and chopped 1 medium Onion, finely chopped 1 teaspoon finely chopped Ginger 5 Garlic Cloves, finely chopped 1/2 piece of Bay Leaf 1/4 teaspoon Turmeric Powder 1/2 teaspoon Red Chili Powder 1/4 teaspoon Garam Masala Powder 2 teaspoons Coriander Powder 1-2 teaspoons Kasuri Methi 3 tablespoons Cooking Oil or Butter 2 tablespoons + 3/4 cup Water Salt to taste 2 tablespoon finely chopped Coriander Leaves, for garnishing   Directions : Cut paneer into 1-inch cubes. Grind soaked cashew nuts, small piece of cinnamon and green cardamom with 2-tablespoons water into smooth paste. Heat butter or oil in a kadai (or pan) over medium flame. Add chopped onion and bay leaf and sauté until onion becomes light brown.  Add ginger, garlic and green chilies and