Chicken Ghee Roast recipe in Hindi
चिकन घी रोस्ट
Ingredients
● 750gm चिकन थोड़े से बड़े पीसेस में काटा हुवा
● 12 से 15 बेड़गी सूखी लाल मिर्च (बेड़गी न हो तो कश्मीरी लाल मिर्च)
● 4 से 5 लहसुन की कलियां
● 1" अदरक
● नमक
● 4tbsp घी
चिकन स्टॉक के लिए...
● 150gm चिकन की हड्डियां ( यह आपको चिकन वाले के पास आसानी से मिल जाती हैं )
● 2 लौंग
● 2 तेज़ पत्ता
● 6 से 8 काली मिर्च के दाने
● 1tsp जीरा
● 1 इंच दालचीनी
● नमक
● 10 से 12 काजू
● 1tbsp घी
● 1/2tsp गुड़
*Method*
● चिकन स्टॉक बनाने के लिए सारे इंग्रीडिएंट्स को 1/2 लीटर पानी के साथ कम से कम 30 से 40 मिनट मध्यम आंच पर बॉईल कर लें,इस बीच स्टॉक के ऊपर निकलती हुई सारी मैल भी निकालते जाएं
● गैस बंद करके सारा स्टॉक छानकर हड्डियां और सारा खड़ा मसाला फेंक दें
● बचे हुवे स्टॉक और काजू को मिक्सर में पीसकर अलग रख दें
● सूखी लाल मिर्च,अदरक लहसुन को 10mnt 1कप पानी मे बॉईल करें फिर नमक डालकर उसकी पेस्ट बना लें
● चिकन के पीसेस को उबलते हुवे पानी मे सिर्फ 1 से डेढ़ मिनट ब्लांच करें और निकाल लें
● पैन में घी गरम करके तेज़ आंच पर चिकन को 2 मिनट पका लें
● अब तैयार लाल मिर्च की पेस्ट डालें और मंद आंच पर 15 mnt पकाएं
● तैयार चिकन का का स्टॉक डालें और नमक डालकर चिकन वापस 10mnt पकाएं,इस बीच गुड़ भी डाल दें
● तैयार है आपका चिकन घी रोस्ट
Chicken Ghee Roast recipe in English
Ingredients
● 750gm chicken cut into slightly larger pieces
● 12 to 15 bergi dry red chillies (Kashmiri red chillies if not irrigated)
● 4 to 5 garlic cloves
● 1 "ginger
● salt
● 4tbsp ghee
For chicken stock…
● 150gm chicken bones (you can easily find them near the chicken ones)
● 2 cloves
● 2 bay leaves
● 6 to 8 black peppercorns
● 1tsp cumin
● 1 inch cinnamon
● salt
● 10 to 12 cashew nuts
● 1tbsp Ghee
● 1 / 2tsp jaggery
Method
● To make chicken stock, boil all the ingredients with 1/2 liter of water on medium flame for at least 30 to 40 minutes, in the meantime, remove all the dirt from the stock.
● Turn off the gas and filter the stock and throw away the bones and all the spices
● Grind the remaining stock and cashews in the mixer and keep them aside
● Boil dry red chili, ginger garlic in 10mnt 1 cup of water, then add salt and make a paste.
● Blanch the chicken pieces in boiling water for just 1 to one and a half minutes and drain it
● Heat the ghee in the pan and cook the chicken for 2 minutes on high heat
● Now add prepared red chilli paste and cook 15 mnt on low flame
● Add the prepared chicken stock and cook the chicken back 10mnt by adding salt, in the meantime add jaggery as well
● Your Chicken Ghee Roast is ready
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