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Chicken Roasted Ghee Recipe in hindi

Chicken Ghee Roast recipe in Hindi
चिकन घी रोस्ट

Ingredients
● 750gm चिकन थोड़े से बड़े पीसेस में काटा हुवा
● 12 से 15 बेड़गी सूखी लाल मिर्च (बेड़गी न हो तो कश्मीरी लाल मिर्च)
● 4 से 5 लहसुन की कलियां
● 1" अदरक
● नमक
● 4tbsp घी

चिकन स्टॉक के लिए...
● 150gm चिकन की हड्डियां ( यह आपको चिकन वाले के पास आसानी से मिल जाती हैं )
● 2 लौंग
● 2 तेज़ पत्ता
● 6 से 8 काली मिर्च के दाने
● 1tsp जीरा
● 1 इंच दालचीनी
● नमक
● 10 से 12 काजू
● 1tbsp घी
● 1/2tsp गुड़

*Method*
● चिकन स्टॉक बनाने के लिए सारे इंग्रीडिएंट्स को 1/2 लीटर पानी के साथ कम से कम 30 से 40 मिनट मध्यम आंच पर बॉईल कर लें,इस बीच स्टॉक के ऊपर निकलती हुई सारी मैल भी निकालते जाएं

● गैस बंद करके सारा स्टॉक छानकर हड्डियां और सारा खड़ा मसाला फेंक दें

● बचे हुवे स्टॉक और काजू को मिक्सर में पीसकर अलग रख दें

● सूखी लाल मिर्च,अदरक लहसुन को 10mnt 1कप पानी मे बॉईल करें फिर नमक डालकर उसकी पेस्ट बना लें

● चिकन के पीसेस को उबलते हुवे पानी मे सिर्फ 1 से डेढ़ मिनट ब्लांच करें और निकाल लें

● पैन में घी गरम करके तेज़ आंच पर चिकन को 2 मिनट पका लें

● अब तैयार लाल मिर्च की पेस्ट डालें और मंद आंच पर 15 mnt पकाएं

● तैयार चिकन का का स्टॉक डालें और नमक डालकर चिकन वापस 10mnt पकाएं,इस बीच गुड़ भी डाल दें

● तैयार है आपका चिकन घी रोस्ट


 Chicken Ghee Roast recipe in English

 Ingredients
 ● 750gm chicken cut into slightly larger pieces
 ● 12 to 15 bergi dry red chillies (Kashmiri red chillies if not irrigated)
 ● 4 to 5 garlic cloves
 ● 1 "ginger
 ● salt
 ● 4tbsp ghee

 For chicken stock…
 ● 150gm chicken bones (you can easily find them near the chicken ones)
 ● 2 cloves
 ● 2 bay leaves
 ● 6 to 8 black peppercorns
 ● 1tsp cumin
 ● 1 inch cinnamon
 ● salt
 ● 10 to 12 cashew nuts
 ● 1tbsp Ghee
 ● 1 / 2tsp jaggery

 Method
 ● To make chicken stock, boil all the ingredients with 1/2 liter of water on medium flame for at least 30 to 40 minutes, in the meantime, remove all the dirt from the stock.

 ● Turn off the gas and filter the stock and throw away the bones and all the spices

 ● Grind the remaining stock and cashews in the mixer and keep them aside

 ● Boil dry red chili, ginger garlic in 10mnt 1 cup of water, then add salt and make a paste.

 ● Blanch the chicken pieces in boiling water for just 1 to one and a half minutes and drain it

 ● Heat the ghee in the pan and cook the chicken for 2 minutes on high heat

 ● Now add prepared red chilli paste and cook 15 mnt on low flame

 ● Add the prepared chicken stock and cook the chicken back 10mnt by adding salt, in the meantime add jaggery as well

 ● Your Chicken Ghee Roast is ready

 

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