Indian style egg curry recipe
अंडा करी
Ingredients
● 6 उबले हुवे अंडे
● 2प्याज
● 2 टमाटर
● 1tbsp अदरक लहसुन पेस्ट
● 1/2tsp लाल मिर्च पाउडर
● 1tsp कश्मीरी लाल मिर्च
● 1tbsp धनिया पाउडर
● 1/2tsp जीरा पाउडर
● 1/2tsp गरम मसाला
● 1/2tsp हल्दी
● 1tsp जीरा
● 1तेज़ पत्ता
● 1 लौंग
● 1 बड़ी इलायची
● 2 हरी इलाइची
● थोड़ी सी दालचीनी
Method
● पैन में 1tsp तेल गरम करके अंडो को हल्के से हल्दी पाउडर और लाल मिर्च के साथ 1मिनट फ्राई करके अलग रख दीजिए
● अब वापस पैन में 2tbsp तेल गरम करिये और उसमें सारा खड़ा मसाला भूनकर प्याज की पेस्ट ब्राउन होने तक भूनिये
● अदरक लहसुन पेस्ट डालकर 1 मिनट पकाइये फिर सारे पाउडर मसाले और हल्का सा पानी डालकर मसलों को 1mnt मंद आंच पर पकाइये
● टमाटर की प्यूरी डालकर तेल अलग होने तक पकाइये,अब इसमें एक अंडे का पीला वाला भाग क्रश करके डालिये
● लगभग 200ml पानी डालकर एक उबाल आने दीजिये फिर ढककर 10 मिनट तक मंद आंच पर पकाइये
● फ्राई किये हुवे अंडों को 2 टुकड़ों में काटकर तैयार ग्रेवी में डालिये,हरा धनिया,हल्का सा गरम मसाला और थोड़ी सी कसूरी मेथी डालकर 1 मिनट पकाकर गैस बंद करिये
Egg Curry recipe in English
Ingredients
● 6 boiled eggs
● 2 onions
● 2 tomatoes
● 1tbsp ginger garlic paste
● 1 / 2tsp red chili powder
● 1tsp Kashmiri Red Chilli
● 1tbsp coriander powder
● 1 / 2tsp cumin powder
● 1 / 2tsp garam masala
● 1 / 2tsp turmeric
● 1tsp cumin
● 1 bay leaf
● 1 clove
● 1 large cardamom
● 2 green cardamom
● a little cinnamon
*Method*
● Heat 1tsp oil in a pan, fry the eggs lightly with turmeric powder and red chillies and keep aside for 1 minute
● Now heat 2tbsp oil in the pan and fry all the spices in it till the onion paste turns brown.
● Add ginger garlic paste and cook for 1 minute, then add all the powdered spices and light water and cook the spices on 1mnt low flame.
● Add tomato puree and cook till the oil separates, now crush one egg yellow
● Add about 200ml water to a boil then cover and cook on low flame for 10 minutes.
● Cut the fried eggs into 2 pieces, put them in the gravy, add coriander, a little garam masala and a little kasuri methi and cook for 1 minute and turn off the gas
Indian style egg curry recipe
Comments
Post a Comment